HU - Mélyre tours - HVG

 

Eredeti cikk/original article:

http://hvg.hu/hvgfriss/2012.08/201208_alternativ_varosnezesek_melyre_tours

Mélyre Tours  - Alternatív városnézések

A hagyományos idegenvezetés kereteit feszegetik azok a rendhagyó programok, amelyekkel manapság a ,,valami másra'' vágyó turistákat csa|ogatják világszerte, így Budapesten is.

(...)
Hasonló húrokat penget a Budapest Underguide, amelynek alapítója, Maróthy Judit ösztönösen kezdett új utazási modellt telemteni. Ennek lényege, hogy a külföIdiek úgy tölthessék eI napjaikat Magyarországon mintha egyik barátjukat látogatnák meg, vagyis személyre szabott barangolásokat szerveznek nekik. Utóbb derüit csak ki, hogy ez a törekvés már Iétező turisztikai trendbe, a fenntartható uIazás fogalmába tartozik. Ebbe éppúgy beleértik, hogy a turista lépjen kapcsolatba helyi emberekkel, mint azt, hogy vásároljon helyi termékeket, és nem utolsósorban óvja a helyi környezetet: igyekezzen minéi kevesebb hulladékot termelni, illetve tömegközlekedéssel utazzon saját vagy bérelt autó helyett.
A szabadidős privát utak mellett a Budapest Underguide céges megbizásokban is gondolkozik. Egy ilyen csapatépítő proglam közben az egyik nagy francia bank biztonsági főnökeinek késői órán kellett valamilyen heiyi terméket beszerezniük a néhány euróban megszabott büdzséből. Az egyik csapat egy romkocsmában meghallotta a Budapest Bár zenéjét, és kisebb kalandok után végül nemcsak a banda lemezéhez, hanem prímásához is hozzájutottak, így a helyi terméket élőben' Farkas Róbert hegedűkíséretével mutatták be a kollégáknak.

(...)